De Toekomst van Schokland is muzikaal locatietheater geschreven door Marlies Bosmans en Roel Meijvis, geregisseerd door Guido Kleene, gebaseerd op verhalen van personen die op en rond Schokland leven, hebben geleefd of wellicht in de toekomst zullen leven. De voorstelling bestaat uit drie eenakters – die elk op een andere locatie rond de haven van het historische Emmeloord op Schokland worden getoond: Het publiek verplaatst zich in drie kleine groepen van het verleden, een vissersgezin dat - als laatste bewoners van Schokland - gedwongen wordt om eigenhandig hun huis af te breken en af te voeren naar het vaste land, naar het muzikale portret van de vuurtorenwachter, die alleen op het eiland woont, naar het actuele familiedrama van drie generaties boeren die worstelen hoe ze hun boerderij kunnen behouden, grenzend aan het vroegere Schokland, onder druk van klimaatproblematiek en regelgeving. Drie verhalen over aanpassing en strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering, en hoe dit deel wordt van je identiteit – maar ook drie verhalen over weerbaarheid en inventiviteit in een ode aan het leven.

Deze drie eenakters zijn gebaseerd op uniek historisch materiaal en documentair materiaal, en worden in een muzikale setting verbeeld, waarin actuele dilemma’s in het perspectief worden geplaatst van de geschiedenis en De Toekomst van Schokland. De voorstelling speelt in een omgeving waar veel boerenbedrijven onder druk staan om ingrijpend van karakter te veranderen of te verdwijnen. In de voorstelling spelen naast de professionele acteurs ook jongeren uit de omgeving mee, waarvoor een talentontwikkelingsprogramma wordt ontwikkeld. De voorstelling wordt geplaatst op bijzondere plekken in het landschap van Schokland, en het publiek wordt – door de jonge talenten uit de omgeving - van plek naar plek gevoerd, daarbij vertellen zij over een aantal unieke kantelmomenten van de geschiedenis van Schokland en de Noordoostpolder.

De Toekomst van Schokland is de tweede in een serie van jaarlijks terugkerende zomer locatie voorstellingen in de omgeving van Schokland – met als doel een nieuwe plek te veroveren voor locatietheater met een sterke band met de omgeving in de Noordoostpolder, met een landelijke uitstraling, die daarnaast een talentontwikkelingstraject biedt aan jonge (muziek)theater talenten uit de omgeving. In 2023 produceerde Cie. Dakar in samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder de eerste voorstelling in de reeks: De succesvolle voorstelling De Kersentuin op Schokland, een muzikale, radicale bewerking van de Kersentuin van Tsjechov, door een groep jonge professionele acteurs en talenten uit de omgeving, werd door pers, omgeving en publiek gastvrij en positief onthaald.

Het verdwenen eiland Schokland vormt de locatie en inspiratiebron voor de reeks voorstellingen. Het verhaal van Schokland - een eiland dat eind 19e eeuw werd verlaten door de zeespiegelstijging, maar na inpoldering van de Noordoostpolder opnieuw tevoorschijn kwam. Het vertelt een verhaal van onomkeerbare verandering, een nieuwe manier van leven, maar ook van verdronken herinneringen, pioniersgeest en hoop op een betere toekomst. Levensechte personages bevolken dit landschap en maken de verbintenis tussen onze levens en de onontkoombare klimaatverandering voelbaar.

Compagnie Dakar is initiatiefnemer, met als artistieke kern regisseur Guido Kleene, vier jonge makers: Schrijvers Marlies Bosmans en Roel Meijvis, acteur/theatermaker Roán ten Cate en acteur/muzikant Emma van Muiswinkel en coach/senior adviseur Hans Man in ‘t Veld. Drie generaties in een project. Het geheel worden geproduceerd in nauwe samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Museum Schokland en theater ’t Voorhuys, waarbij Cultuurbedrijf Noordoostpolder onder meer de marketing en publiciteit voor hun rekening nemen, en ondersteunt bij talentontwikkeling en publiekswerving. De locaties worden gevonden op verschillende unieke historische plekken op en rond het voormalige eiland Schokland.

Press Review

Volgende
Volgende

De Kersentuin op Schokland | NL